TYÖELÄMÄ

Yksi kesä menee nopeasti ja kesän aikana kannattaa pitää mielessä jo seuraava työnhaku. Jätä itsestäsi hyvä kuva työnantajalle, niin saatat päästä takaisin tuttuun paikkaan, tai vähintään saat arvokkaan suosittelijan seuraavaa paikkaa varten. Tässä osiossa tarkastelemme asioita, joita voi pohtia työelämään päästyään oman uransa eteenpäin viemiseksi.

Työttömyyskassa (IAET-kassa)

MIKÄ ON IAET?

IAET-kassa turvaa taloutesi, mikäli jäät työttömäksi valmistuttuasi. Kassa maksaa jäsenilleen työttömyyden, lomautuksen tai työvoimapoliittisten toimenpiteiden ajalta ansiopäivärahaa ja vuorotteluvapaan ajalta vuorottelukorvausta. Voit liittyä IAET-kassaan, kun olet työsuhteessa eli sinulla on voimassa oleva työsopimus. Liity jäseneksi vaikka heti ensimmäisten kesätöiden alkaessa ja varmista ansiosidonnainen työttömyysturvasi jo opiskeluaikana!

MIKSI LIITTYMINEN KANNATTAA?

Sinulla on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan valmistuttuasi, jos olet ollut 26 viikon työssäoloehdon täyttävässä työsuhteessa ja työttömyyskassan jäsenenä samanaikaisesti.  Kassasta saamasi ansiosidonnaisen päivärahan ero peruspäivärahaan on merkittävä. http://www.kela.fi/peruspaivarahan-maara-ja-maksaminen

Päivärahan määrän voi laskea IAET:n sivuilla: https://iaet.fi/paivarahalaskuri/

Kassan jäsenyys alkaa liittymispäivästä, kun maksat laskun eräpäivään mennessä ja jäsenmaksu on aina kalenterivuosikohtainen.

MIKÄ ON KASSAN TYÖSSÄOLOEHTO?

Työssäoloehto täyttyy, kun kassan jäsen on tehnyt työttömyyttä edeltävien 28 kuukauden aikana 26 viikkoa työtä, vähintään 18 tuntia viikossa.  Opiskeluaika pidentää tarkasteluaikaa jopa seitsemällä vuodella. Tämä tarkoittaa, että jo muutama kesätyö ja työsuhteessa tehty diplomityö täyttävät työssäoloehdon. Työn voi siis kerätä pätkissä, sitä ei tarvitse tehdä yhteen putkeen.

Täyttääkö stipendillä tehty työ ehtoa?

Stipendillä tehty diplomityön/gradun aika ei kerrytä työssäoloehtoa, mikäli työtä tehdessäsi et ole virallisesti työsuhteessa.

Voit tarkistaa työssäoloehdon täyttymisen Kelan sivuilta löytyvällä laskurilla. (www.kela.fi). Huomaa, että työssäoloehtoon liittyy myös palkkaraja. Tarkista se IAET-kassan sivuilta.

MITEN IAET-KASSAAN LIITYTÄÄN?

Helpoiten voit liittyä kassaan TEKin nettisivujen kautta omista jäsentiedoistasi. IAET-kassan omilta sivuilta (www.iaet.fi) löydät esimerkiksi päivärahalaskurin, jolla voit arvioida ansiosidonnaisen päivärahasi.

Voiko päivärahan vähentää verotuksessa?

Päiväraha on veronalaista tuloa, eikä sitä voi vähentää verotuksessa. Kassan jäsenmaksun sen sijaan voi vähentää verotuksessa.

Työtodistus

Työsuhteen jälkeen on tärkeää muistaa pyytää työtodistus, jotta voi osoittaa työkokemuksensa seuraavien työnhakujen yhteydessä. Työntekijä saa päättää, kuinka laajasisältöisen työtodistuksen haluaa.

MITÄ TYÖTODISTUKSESSA TULEE OLLA?

• Työntekijän nimi ja sosiaaliturvatunnus
• Työpaikan nimi
• Työsuhteen kesto: alkamis- ja päättymisajankohta
• Tehtävänimike
• Pääasiallisten tehtävien kuvailu
• Päiväys ja allekirjoitus

MITÄ VOIN PYYTÄÄ LAAJAAN TYÖTODISTUKSEEN?

• Työsuhteen päättymissyy (esimerkiksi: ”työsuhde oli määräaikainen)
• Arvio työtaidoista ja käytöksestä.
• Työnantaja ei saa merkitä näitä arvioita työtodistukseen omasta aloitteestaan.

KUINKA VANHASTA TYÖKOKEMUKSESTA VOIN PYYTÄÄ TODISTUSTA?

• Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus 10 vuoden ajan työsuhteen päättymisen jälkeen.
• Työntekijän taidoista ja käytöksestä voi pyytää arviota 5 vuoden ajan työsuhteen päätöksestä.
• Jos alkuperäinen työtodistus on kadonnut tai turmeltunut, tai työsuhde on päättynyt yli 10 vuotta sitten, työnantaja on velvollinen antamaan työtodistuksen vain, jos siitä ei koidu kohtuutonta hankaluutta hänelle.

VOINKO KÄYTTÄÄ ENTISTÄ TYÖNANTAJAANI SUOSITTELIJANA?

Jos työsuhde sujui mielestäsi hyvin, kysy työnantajaltasi jo etukäteen, jos häntä voi käyttää suosittelijana seuraavan vuoden työnhakua ajatellen.

Oman osaamisen tunnistaminen

On helpompaa tarttua mielenkiintoisiin juttuihin, kun tietää mikä kiinnostaa ja missä on hyvä.

ITSETUNTEMUS ON ASKEL ETEENPÄIN URALLA

Jokainen osaa paljon muutakin kuin sen, mitä omassa työnkuvassaan ilmaistaan. Kaikilla on omanlaisensa oma tietotaitokasa, juontuen omista kokemuksista työpaikalla ja sen ulkopuolella. Töissä ollessasi on hyvä tilaisuus miettiä omaa osaamistasi ja miten voisit kehittää sitä. Tarvittavan osaamisen kerääminen ja itsessään tunnistaminen on avainasemassa pyrkiessäsi urallasi eteenpäin. Kun löydät itsestäsi uusia puolia, on se mahdollisuus omien unelmiesi toteutumiselle.

Kukaan ei ehdi kokeilemaan kaikkea omakohtaisesti itse. Seuraavaksi paras tapa hankkia tietoa onkin selvittää muiden kokemuksia. Mieti, millaisia ihmisiä olen tavannut töissä ja harrastuksissasi. Kysele ja selvitä, miten he tekevät asiat ja mitä heiltä voi oppia.

KATSO VÄHÄN SISÄLLE

Huomaa ja tutkaile esimerkiksi, mitkä asiat ovat sinusta kaikkein kiinnostavimpia. Minkä asian parissa unohdat ajan kulun? Ovatko kiinnostuksen kohteesi muuttuneet ajan myötä?

Voit myös miettiä, mikä saa sinut innostumaan, mistä saat virtaa jaksaa elämässäsi ja töissäsi eteenpäin.

Entä mitä tärkeää olet oppinut työelämän eri tilanteissa, tehtävissä ja työpaikoissa? Muutakin kuin välittömästi työn ytimeen liittyvää. Entä harrastuksissa? Mitä opettaisit omasta tehtävästäsi uudelle työkaverille?

Missä olet onnistunut hyvin? Mitä taitoja ja osaamista olet käyttänyt juuri silloin kun olet onnistunut?

Entä millaiset sinun työelämän arvosi ovat?

TEE KOKEILUJA

Opiskeluaika on juuri sellainen vaihe, jolloin erilaiset kokeilut ja ammatillinen uteliaisuus saa ihan luvan kanssa olla huipussaan.

Ole siis oman urasi Kristoffer Kolumbus – tee ammatillisia tutkimusmatkoja! Kokeile, kysele, tee havaintoja, ole aktiivinen eri tavoin.

Kokeilemalla rohkeasti eri asioita, rooleja, tekemisen tapoja, ympäristöjä, tiimejä, löydät ne, jotka sopivat itsellesi. Käytännön esimerkkien esittely on toimiva tapa myös työhakemuksissa.

Samalla löydät varmasti yllättäviäkin kiinnostuksen kohteita, puhumattakaan uusista, aiemmin tuntemattomista alueista, joissa voisit käyttää osaamistasi.

YHDISTELE!

Urasuunnittelu on tämän kaiken – tiedon, kokemusten, fiilisten, arvojen yhdistämistä sopivaksi mielekkääksi kokonaisuudeksi, joka palvelee omaa elämäntapaasi ja tyyliäsi. Voit avata omaa osaamistasi kirjoittamalla itsestäsi tarinan. Työpaikalla edetessäsi sinun on osattava osoittaa, että olet oppinut työn tuoksinnassa jotakin oleellista. Oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen auttaa erottautumaan esimerkiksi palkkaneuvotteluissa.

Oman osaamisen miettiminen voi antaa sinulle myös lisää itseluottamusta. Usko itseesi ei ole ainoa asia, jota tulet työuralla tarvitsemaan, mutta se voi olla merkittävä ensimmäinen tekijä. Ja sitä ei tarvitse olla liian överisti, kunhan vaikutat vakuuttavalta siinä, että itsekin uskot että osaat tehdä ja oppia monia erilaisia asioita.

Suosittelijat

MIHIN TARVITSEN SUOSITTELIJOITA?

Suosittelijat ovat tärkeitä, jos rekrytoija ei tunne sinua entuudestaan. Kun haet uuteen työhön, ovat suosittelijat yleensä entisiä työnantajia, joihin rekrytoija voi ottaa yhteyttä saadakseen selvää, millainen työntekijä olet.

SUOSITTELIJAT CV:SSÄ

CV:hen kannattaa kirjoittaa, että annat suosittelijat pyydettäessä. Yleensä yhteystietoja kaivataan vasta työhaastatteluvaiheessa. On kohteliasta olla levittelemättä toisen yhteystietoja liikaa. Anna yhteystiedot, jos rekrytoija niitä esimerkiksi puhelimessa kysyy ja olet saanut siihen luvan.

HAASTATTELUSSA

Varmista suosittelijoiden suostumus puhua puolestasi ennen työhaastatteluun menoa. On hyödyllistä myös printata heidän yhteystietonsa mukaan haastatteluun..

TYÖSUHTEEN JÄLKEEN

Muista pitää hyvät välit entisiin työnantajiisi. Verkostoitumien kannalta on hyvä vaihtaa kuulumisia, vaikket välttämättä tarvitsisikaan heitä suosittelijoiksi. Jos puolestaan tarvitset suosittelijoita tulevissa työhauissa, on asia hyvä varmistaa työnantajalta jo ajoissa.

SUOSITUIMMAT VIDEOMME

VIIMEISIMMÄT BLOGIPOSTAUKSET

Kesätöiden hakuajat lähestyvät nopeasti. Onneksi paras työnhaku- ja uraopas kaikille tekniikan alan opiskelijoille ilmestyy 26. kerran marraskuun lopussa. Tuotimme opiskelijoille ja vastavalmistuneille oppaan,
Det är åter dags för den tiden på året då de studerande förbereder sig inför terminens sista tentor,
On taas se aika vuodesta, kun lukukauden viimeisiin tentteihin valmistaudutaan, ensimmäiset kasvit alkavat kukkia ja kesävaatteita kaivetaan varastoista.
Att skapa nätverk är både möjligt och en möjlighet – vi skapar nätverk hela tiden när vi träffar